Het gebouw

Stad Turnhout kocht eind 2020 het iconische en potentierijke pand op de Begijnendreef 21. Eerder dan een tijdelijk gebruik of verhuur van aparte ruimten, begeleidt de stad en een team van inhoudelijke, financiële en juridische experts de toekomstige gebruikers richting een ambitieus concept en haalbaar plan met een langetermijnperspectief, zekerheid en veel vrijheden en beslissingsrecht voor een groep van gebruikers die inhoudelijk bij elkaar aansluiten en elkaar versterken.

Over het gebouw

Locatie

Het iconische gebouw op de Begijnendreef 16 ligt in het centrum van Turnhout in een dynamisch stadsdeel op wandelafstand van het treinstation, de grote markt, het Cultuurhuis de Warande en de stedelijke Bibliotheek.
Het pand is omringd door het nieuwe en geanimeerd park Begijnenveldekens met een skatepark en looppiste, het Begijnhof beschermd als Unesco Werelderfgoed en het modernistische Sint-Victorinstituut waarvoor ook een herbestemmingsstudie loopt.
Naast de vlotte connectie met de trein is de site goed bereikbaar met de wagen waarvoor voldoende parking is voorzien in de omgeving. Ook profiteert de locatie van regionaal en internationaal toerisme via het ‘Bels Lijntje’, het bekende fietspad tussen Turnhout en Tilburg dat aan de overkant van de site loopt. Ook ligt de site in de ‘groene vinger’ die bewoners en toeristen op een unieke manier verder het centrum in brengt.

Gebouw

Het langwerpige gebouw telt 2150m2 vloeroppervlakte, aangevuld met een potentierijk dak van 600m2. Het gebouw is van Turnhoutse School-signatuur en wordt gekenmerkt door een moderne en robuuste structuur met een logische en open indeling waarbij wanden makkelijk kunnen worden bijgeplaatst en weggehaald. Zo kan het gebouw een grote diversiteit aan type activiteiten verwelkomen, wat ze in haar verleden reeds heeft bewezen.
Hoewel het gebouw nog steeds robuust is voor de toekomst vraagt het om enkele ingrepen om het in aanvaardbare staat te brengen, duurzaam te maken en op te fleuren. We komen hier later in de brochure op terug. Ontdek op dit platform meer info en beelden van de verschillende ruimten, haar kwaliteiten en mogelijkheden. Zo kan je kijken of jouw activiteit hierin past.

Site

De site bestaat hoofdzakelijk uit een langwerpig iconisch gebouw. Naast het gebouw bevinden zich op de site enkele containerlokalen die afgebroken dienen te worden. Aan de achterzijde van dit pand zijn een aantal woningen van het Begijnhof gevestigd die volledig leeg komen te staan en eventueel mee opgenomen kunnen worden in het concept voor de site. Tussen het gebouw en de woningen van het Begijnhof ligt een tussenruimte die voorlopig in gebruik is als parking maar later een groene verbinding kan maken tussen beiden.

Historiek

Het gebouw werd in 1969 gebouwd als ‘beschutte werkplaats’ door AMIVAL. Eind van de jaren ‘70 werd het in gebruik genomen door de Stedelijk Academie voor Schone Kunst (SASK) tot deze in 2017 verhuisde naar de nieuwe kunstencampus Turnova.
Na enkele jaren volledige leegstand werd het in 2019 gedeeltelijk in gebruik genomen door kunstenaarsvereniging Creative Factory, die het vandaag als atelier en tentoonstellingsruimte ter beschikking stelt aan haar leden. Ontdek op de volgende pagina’s de toekomst van het gebouw.

Het grondplan

foto's bekijken

1

Dakblok

Deze lichte ruimte op het eerste verdiep, te bereiken met de trap en een ruime lift, sluit aan op de 600m² bruikbare dakoppervlakte van het pand.

Het vormt een geschikte ruimte voor onder andere een ontmoetingsfunctie zoals een uniek café met dakterras, inclusief zicht op het park Begijnenveldekens en in relatie met de circulaire activiteiten in het Open Stadsatelier.

2

Grote hal A

Deze ruimte vormt samen met ruimten 2 en 3 de grote hal op het gelijkvloers. De lichte muren maken het mogelijk om de ruimten samen te voegen tot één grote maakruimte van 376m² of verder op te delen. Zij genieten allen van licht via de ramen aan de voor- en achterkant van het gebouw. Hun hoge plafonds zijn geschikt voor bijvoorbeeld grotere machines en installaties als ook evenementen en expo-ruimten.

Ruimte 2 vormt de grootste ruimte op het gelijkvloers en sluit aan bij de laadkaai en de trap naar de kelderverdieping.

*De foto's tonen de ruimten als ook tijdelijke invullingen in afwachting van de herbestemming en het pand in haar geheel.

3

Grote hal B

Deze middenste ruimte in de grote hal op het gelijkvloers geniet van genereuze lichtinval en hoge plafonds en kan zich makkelijk verbinden met ruimten 2 en/of 4.

De draagstructuur en de raamprofielen geven een industriële en toch esthetische sfeer aan de ruimten.

In functie van haar invulling is het mogelijk om de visuele relatie met de straat en het park of de Begijnhofhuisjes verder te ontwikkelen aan de hand van architecturale ingrepen.

4

Grote hal C

Deze kleinste ruimte in de grote hal op het gelijkvloers staat sterk in relatie met de inkomhal van het gebouw en de trap naar zowel de kelder en het eerste verdiep.

Het vormt de meest intuitieve ruimte om als bezoeker te bekijken en is daardoor geschikt om bezoekers te verwelkomen, creaties uit ateliers te exposeren en hen te introduceren tot de maaktactiviteiten in het Open Stadsatelier.

Net zoals ruimten 2 en 3 kan deze ruimte bediend worden met een lift en een laadkaai.

5

Traphal

De inkom- en traphal is de eerste ruimte die men tegenkomt bij het betreden van het gebouw via haar voor- of achterkant.

Deze ruimte dient bezoekers wegwijs te maken in het concept en de ruimten en activiteiten die zij kunnen bezoeken.

De metalen trap sluit perfect aan bij diezelfde industriële en minimalistische esthetiek van het gebouw.

6

Atelier A

Ruimten 6, 7, 8 en 9 vormen samen de tweede vleugel op het gelijkvloers. Opnieuw maken de dunne wanden het mogelijk om de ruimten allemaal of deels te verenigen. Deze lichte ruimten hebben vandaag reeds hun dienst bewezen als kunstenaarsateliers.

Ruimte 6 is geschikt voor maakactiviteiten met een kleinere ruimtelijke voetafdruk en staat via de gang in direct contact met de andere ruimten in deze vleugel.

7

Atelier B

Net zoals ruimte 6 is deze ruimte geschikt voor kleinere maakactiviteiten, al dan niet in relatie met de invulling van ruimten 6, 8 en/of 9.

Ook hier is het mogelijk om de relatie met de straat verder uit te bouwen aan de hand van architecturale ingrepen.

8

Atelier C

Met haar 71m² en relatief hoge plafonds is deze ruimte geschikt voor grotere creatieve en circulaire activiteiten.

9

Atelier D

Deze grote ruimte maakt het mogelijk voor makers om zowel hun materiaal te verzamelen als hun werkplaats te installeren op eenzelfe plek.

10

Kelder A

Dee kelderruimte staat in direct relatie met een van de trappen richting de kelder. Een deel van de ramen is vandaag afgedekt. Het simpele grondplan laat een diversiteit van activiteiten toe.

11

Oud zeefdrukatelier

Deze ruimte bevat nog sporen van vroeger gebruik als ruimte om te zeefdrukken. Ook in de toekomst kan deze ruimte worden ingezet voor diverse maakactiviteiten. Deze ruimte is niet voorzien van daglicht.

12

Oude fotostudio

Deze ruimte werd eerder ingezet als atelier om foto's te ontwikkelen. De afwezigheid van daglicht dient ook in de toekomst ingezet te worden als een voordeel eerder dan een nadeel in functie van haar creatieve invulling.

13

Muziekstudio

Deze ruimte doet vandaag dienst als muziekstudio en toont op die manier het potentieel om de ruimten om te bouwen in functie van uiteenlopende functies. Deze is voorzien van daglicht aan één kant van de ruimte.

14

Grote kelderzaal

Deze ruimte vormt met haar 197m² de grootste ruimte van het gebouw en staat in relatie met de rest van de ruimten in de kelder als ook met een trap naar het gelijkvloers en de buitenruimte.

Ondanks haar positie in de kelder geniet zij nog steeds van licht aan beide kanten van de ruimte. Op die manier is zij geschikt voor zowel maakactiviteiten als evenementen.

Google Maps

Heb jij een  

goed idee?

Kandidaat stellen
Heb je nog onbeantwoorde vragen?
Contacteer ons
Dit project is een samenwerking tussen
en