Open Stadsatelier

Op basis van een participatief proces met Turnhoutenaren, experts en de stad ontstond voor het gebouw een gedragen idee: een Open Stadsatelier. Enerzijds zorgt het participatief ontwikkelde concept van een Open Stadsatelier ervoor dat de toekomstige invulling van het gebouw voldoet aan lokale en stedelijke noden en ambities.

Anderzijds laat dit globale concept de vrijheid aan een coalitie van actoren om via deze oproep een idee in te dienen dat op een creatieve manier invulling geeft aan de waarden en aandachtspunten van het Open Stadsatelier.

Open

De plek staat open voor beginnende en gevorderde makers en bezoekers die zich willen laten inspireren door stedelijke circulaire economie. Functies om het open karakter te ondersteunen en bezoekers te verwelkomen zoals een café, een eventruimte, een winkeltje om circulair geproduceerde producten te verkopen, … .

Stads

Ontmoetingsplek die zich inzet als katalysator voor een vernieuwend stadsdeel. Anderzijds vormt het een knoop in een stedelijk netwerk waarin stedelijke materiaalstromen (zoals hout, metaal, steen, voedselresten, verouderde publieke infrastructuur, …) worden verwerkt in producten (recycling, upcycling, kunst, …) die worden verdeeld in de stad via korte ketens.

Atelier

Hier wordt gemaakt. De plek biedt ateliers voor beginnende en gevorderde makers van zowel industriële / productieve aard als creatieve aard. Dit gaat van een persoon die eenmalig aan een hobbyproject wil knutselen tot professionelen die op een duurzame manier hun activiteit in de stad willen vestigen.

Gebouwgemeenschap

Eerder dan apart ruimten te huren vormen de toekomstige gebruikers een nieuwe vereniging met een collectief verhaal en onderlinge uitwisseling van kennis (professionals helpen beginners om machines te gebruiken, ...), materiaal (van koffiedrab van het café naar voedingsstof voor een champignonkwekerij, ...) en energie (elektriciteit, gas, wind, menselijke inspanningen, ...). Deze gebouwgemeenschap krijgt begeleiding om een ambitieus en halbaar inhoudelijk, financieel en juridisch plan op te maken om het gebouw te gebruiken en beheren.

Aandachtspunten

Dit vormen de aandachtspunten die samen met bovenstaande waarden in rekening moeten genomen worden bij het ontwikkelen van het Open Stadsatelier.

Maken, ontdekken en ontmoeten centraal
Connectie Begijnhof
Optimale activatie van tijd en ruimte

Inspiratie

Tijdens het participatieve traject met bewoners, thematische experts en de stad werden enkele voorbeelden en ideeën verzameld. Deze ideeën kunnen een inspiratie vormen voor personen die een idee willen indienen voor het Open Stadsatelier.

Buurman, Antwerpen

Buurman is een werkplaats en winkel voor hergebruik van materialen. Wat ooit afval was krijgt bij Buurman een tweede leven.

Zo dragen ze bij aan een duurzame wereld en gaan ze logischer om met onze grondstoffen. Maar helpen ze ook een nieuwe generatie makers op weg. Want in deze werkplaats staat maken centraal. Zo verkopen ze (bouw)materialen die eerder afval waren als ook versneden planken van gekapte boomstammen, aan een goede prijs.

Ook organiseren ze cursussen en workshops om de machines te gebruiken en jouw eigen werk te maken. Daarnaast kan je de open werkplaats steeds voor een halve dag huren om jouw project zelfstandig op te zetten.

Keilewerf, Rotterdam

De Keilewerf is een plek die inspireert, waar zowel met handen als hoofd wordt gewerkt en alle ruimte aanwezig is voor samenwerking en eigen initiatief.

Wat in 2014 begon non-profit met een leegstaande loods van 1000 m2 is nu een broedplaats voor inmiddels ruim 80 (jonge) creatieve ondernemers, verdeeld over 2 gebouwen met een totaal van 6000 m2.
Er zijn staalslagers, kunstenaars, meubelmakers en muzikanten neergestreken. Ook filmmakers, surfboardshapers, foodtruckbouwers en stoffeerders hebben hun eigen studio’s of werkplaatsen gebouwd.

Doordat de werfgenoten elkaar ontmoeten en helpen, inspireren ze elkaar. Zo zijn talloze samenwerkingen ontstaan en worden (grote) klussen gezamenlijk opgepakt. Die kennisoverdracht zie je terug in de kwaliteit. Daarnaast delen de werfgenoten een zagerij en is er een bouwmarkt voor tweedehands materialen. Meer info op www.keilewerf.nl

Flagship store FREITAG, Zurich

FREITAG is de producent van de hippe en bekende zakken gemaakt van camionzeilen.

Naast haar fabriek iets verderop in de stad installeerde zij een dorp gemaakt van zeecontainers waar lokale en internationale bezoekers verschillende gerecycleerde producten kunnen kopen, een stadstuin is, evenementen plaatsvinden en in een unieke omgeving een café en restaurant worden georganiseerd.

Deze belevingswaarde en koppeling met evenementenruimten en een café en restaurant kan een inspiratie bieden voor het pand in de Begijnendreef.

Prodock, Amsterdam

Prodock is de innovatie hub van de Amsterdamse haven waar ambitieuze ondernemers, zowel groeiend als gevestigd, hun producten, processen en propositie snel en doeltreffend kunnen ontwikkelen en uitrollen.

Prodock biedt industriële werkplaats-, kantoor- en buitenruimte waar, op ‘plug & play’ wijze, gehuurd kan worden. Tegelijkertijd biedt Prodock een community met kansen voor kruisbestuiving en een platform met veel exposure. Prodoc is gestart op 5.000 m2 en groeit op minder dan 5 jaar door naar een nieuw gebouw van 25.000 m2.

De site waar het in startte was een leegstaand gebouw van de haven die niet onmiddellijk een nieuwe gebruiker vond.
De sterke communitywerking tussen de verschillende makers vormt een voorbeeld voor het Open Stadsatelier.

Maakleerplek, Leuven

Deze ruimte van 700m2 bevat diverse ateliers van hout en metaal tot zeefdruk en CNC en is 24/7 toegankelijk. Professionals maken er hun machines toegankelijk voor een breder publiek.

Starters en hobbyisten tot professionals kunnen er een abonnement aanschaffen gaande van €50 tot €150 per maand om zo meer of minder uren/dagen gebruik te kunnen maken van de ateliers, gebruik te maken van anders moeilijk toegankelijke machines en tips te krijgen van andere professionals.

Verschillende startende maakbedrijven huren er een vaste ruimte en werken samen met de Brusselse afvalmaatschappij om afval te gebruiken als grondstof voor hun werk.
Een cafe en restaurant ingericht met gerecycleerd materiaal en een jaarlijks Do-It-Yourself festival brengt mensen samen. Meer info op www.maakleerplekleuven.be

RECY-K, Anderlecht

Deze ruimte van 700m2 bevat diverse ateliers van hout en metaal tot zeefdruk en CNC en is 24/7 toegankelijk.

Professionals maken er hun machines toegankelijk voor een breder publiek. Starters en hobbyisten tot professionals kunnen er een abonnement aanschaffen gaande van €50 tot €150 per maand om zo meer of minder uren/dagen gebruik te kunnen maken van de ateliers, gebruik te maken van anders moeilijk toegankelijke machines en tips te krijgen van andere professionals.

Verschillende startende maakbedrijven huren er een vaste ruimte en werken samen met de Brusselse afvalmaatschappij om afval te gebruiken als grondstof voor hun werk.
Een cafe en restaurant ingericht met gerecycleerd materiaal en een jaarlijks Do-It-Yourself festival brengt mensen samen. Meer info op www.microfactory.be

vorige
volgende

Heb jij een  

goed idee?

Kandidaat stellen
Heb je nog onbeantwoorde vragen?
Contacteer ons
Dit project is een samenwerking tussen
en